זכויות יוצרים לציירים – המצב כיום בישראל – זכות יוצרים וזכות מוסרית

זכויות יוצרים לציירים - המצב כיום בישראל
מאז שהקמתי את חברת ציורי קיר וגרפיטי והתחלתי למכור ציורים ללקוחות פרטיים ועסקיים, אני נתקלת פעמים רבות בתופעה מעניינת – אף אחד מן הצדדים, אינו בדיוק יודע מה הן זכויות יוצרים. שמתי לב שחוסר ידע זה קיים לא רק בקרב לקוחות, אלא גם אצל האומנים עצמם. בכתבה זו, אני אפרט מספר עקרונות חשובים של זכויות יוצרים, את אלו שיכולים לעזור גם ללקוחות וגם לאומנים, למנוע קונפליקטים ולהנות מפעילות עסקית פורייה ומהנה.
מה הן זכויות יוצרים בישראל? ישראל חתמה ומקיימת את כל הנהלים הבינלאומיים של הגנה ושמירה על זכויות יוצרים. זאת אומרת שיצירה של אומן ישראלי, אינה ניתנת לשימוש ללא אישורו של היוצר, באף מקום בעולם, למעט מיעוט הולך וקטן של מדינות שעדיין לא חתמו על האמנה הבינלאומית.
מלבד זכויות יוצרים, על היצירה קיימת גם זכות מוסרית. למעשה, הזכות המוסרית מעניקה לכל אומן בעולם את הבעלות על היצירה שלו, גם במקרים בהם הוא מכר את זכות היוצרים שלו לארגון או לאדם אחר. אף אדם או ארגון לא יכול לטעון שהיצירה הזאת היא שלו מלבד האומן שיצר אותה. אף אדם אינו רשאי לחתום בשמו על יצירה קיימת של מישהו אחר ולהשתמש בה תחת השם שלו. המקרה היחיד שבו מותר להשתמש ביצירה של יוצר מסוים תחת שם אחר הוא כאשר מדובר בפרודיה יסודית או סאטירה.
איך זכות יוצרים באה לידי ביטוי באופן מעשי?
• אסור לכם להעתיק יצירה של אומן מחו”ל על-מנת להשתמש ביצירה בארץ, גם במידה והאומן הזה הוא מדרום פפואה גינאה החדשה.
• אתם לא צריכים לוותר אם מישהו העתיק את היצירה שלכם, אפילו במקרה שהאומן המעתיק הוא מחו”ל.
• אתם הבעלים של היצירה שלכם עד לרגע שחתמתם על וויתור זכויות יוצרים. אפילו במקרה בו ביצעתם עבודה ללקוח, כדוגמת ציור גרפיטי – אתם בעלי זכות היוצרים על היצירה, כל עוד לא חתמתם על וויתור זכויות יוצרים.
• מלבד זכות היוצרים על היצירה עצמה, אתם גם בעלי זכות היוצרים על כל התמונות של היצירה שאתם צילמתם.
• במקרה בו יצרתם עבור אדם מסוים יצירה כלשהי, כמו למשל ציור גרפיטי, ואותו אדם כעת רוצה לקחת את הציור שלכם, להעתיק אותו ולהשתמש בו במקום אחר – הוא יהיה מנוע מלבצע זאת מבלי לקבל קודם את רשותכם. במידה וכן וויתרתם על זכות יוצרים שלכם בכתב, הוא יהיה חופשי לבצע זאת. לכן, אני ממליצה בחום לקרוא את ההסכמים שאתם חותמים בסופם – עד הסוף! בנוסף, אני ממליצה לכם ליצור הסכם משלכם, אותו תציגו ללקוח לחתימה, שבו יצוין כי אתם לא מוותרים על זכות היוצרים שלכם. אתם צריכים להצהיר במפורש בהסכם, שכל שימוש נוסף ביצירה שלכם הינו כרוך בתשלום נוסף.
• אסור לכם לעשות כל שימוש בתמונה של הציור שלכם, שאדם אחר צילם ולהשתמש בה מבלי קודם לבקש רשות על כך.
• זכות היוצרים קיימת גם כאשר מדובר על ציור גרפיטי ללא אישור. יחד עם זאת, אם אתם חושבים לתבוע מישהו מכיוון שהפר את זכות היוצרים שלכם, כמו למשל עיריית תל אביב – רק כדאי שתדעו, הם יכולים לתבוע אותכם על מעשה וונדליזם.
• כל שימוש עסקי באחת מן היצירות שלכם ללא אישורכם, הוא סיבה לגיטימית לתביעה שלכם.
• אסור לכם להעתיק יצירות של אומנים אחרים, אלא אם כן חלפו 70 שנים מתאריך פטירתם.
• כאשר מישהו מבקש מכם להעתיק יצירה, שחלפו 70 שנים מיום פטירת האומן שיצר אותה – תיהנו, זה מותר.
• חשוב שתבינו שחוק זכויות יוצרים, הינו חוק מאוד מסובך. ולכן, לפני שאתם פותחים בתביעה כנגד אדם פרטי או גוף ציבורי, תתייעצו בנוגע לכך עם עורך דין, כזה שמתמחה בעניין זכויות יוצרים. זה חשוב, מכיוון שחוק זכויות יוצרים מכיל המון תיקונים וכל מיני תוספות. אם לא תיוועצו עם עורך דין, אתם עלולים לבצע טעות שתעלה לכם הרבה כסף וזמן. כמו במקרה שבו הארגון שהשתמש ביצירה שלכם הינו ארגון ללא מטרת רווח – מה שאומר שככל הנראה לא תקבלו פיצויים דרך בית משפט. ואז בזבזתם המון זמן והרבה כסף על תביעה חסרת תכלית.
• אם מישהו עושה שימוש בצילומים או בווידאו שלכם, או בצילום של היצירה שלכם, למטרת רווח או למטרה עסקית אחרת, אתם יכולים לתבוע אותו ולקבל פיצוי כספי. כאן חשוב להבין שמדובר על שימוש קונקרטי ביצירה שלכם ולא על צילום מקרי של היצירה, שצולם באופן אקראי.
• אם אתם עושים שימוש ביצירה של אומן אחר, כחלק מהיצירה שלכם, והיצירה שלכם נוצרה למטרת רווח, השיגו תמיד מהאומן אישור בכתב על כך. אם לא ניתן להשיג את האומן בשום אופן, לפחות תנו קרדיט לאותו אומן, בכל מקום שאתם חותמים בו על היצירה שלכם. וזה אומר גם בכל המדיות הדיגיטליות שבהן אתם מפרסמים את היצירה שלכם.
איך זכות מוסרית באה לידי ביטוי באופן מעשי?
• אף אחד לא יכול לקרוא ליצירה שלכם על שמו. במילים אחרות, אף אחד לא יכול למחוק את השם שלכם מהציור שלכם ולכתוב את השם שלו.
• במקרה בו אדם לוקח את היצירה שלכם ועשה בה שימוש או בחלק ממנה בשביל ליצור כל דבר למטרת רווח, אסור לו להשתמש ביצירה שלכם מבלי להעניק לכם קרדיט. כל יצירה כמו ספר, מודפס או דיגיטלי, על אומנות רחוב, או קטלוג של ציורים בסגנון מסוים, או אפילו כתבה בבלוג שמרוויח מפרסומות – כולם חייבים להעניק לכם קרדיט כמו ליוצר של הציור. בכל מקום בו נעשה שימוש ביצירה שלכם, אפילו במידה ומדובר בסטטוס בפייסבוק – חייבים להעניק לכם קרדיט.
כמה דוגמאות איך חוק זכות יוצרים עזר לי ולציירים ישראלים אחרים לשמור על האינטרסים שלנו:
• כאשר אחת מלקוחותיי החליטה להדפיס את ציור הקיר שציירתי עבורה על בקבוקי יין בתור תווית, הצלחתי בזכות החוק לקבל ממנה תשלום על ביצוע ההפרה של זכויות היוצרים.
• אני אישית נפגעתי מאוד כאשר אחד הלקוחות שלי החליט פתאום שהוא צייר את הציור שלי וכתב את השם שלו ליד השם שלי. באותם השנים לא ידעתי כלל שקיימת זכות מוסרית. אילו הייתי מודעת לכך שקיימת זכות מוסרית, הייתי תובעת את הבעייתיים וחוסכת לי המון עצבים ומרוויחה את הפיצויים.
כמה קישורים שימושים לגבי חוק זכויות יוצרים בישראל:
• הרצאה של עו״ד דן אור חוף על זכויות יוצרים – הנה הקישור לווידאו בYouTube.
• הטקסט המלא של חוק זכויות היוצרים המעודכן ביותר – הנה הקישור לאתר nevo.co.il.
אני לא ממליצה ללמוד על החוק בוויקיפדיה – התוכן על זכויות יוצרים שמצאתי בוויקיפדיה אינו מעודכן.
!